Værdigrundlag
Vision
At skabe en bæredygtig fremtid, hvor forskellighed er en styrke for fællesskabet
Mission
At skabe et trygt, inspirerende og nysgerrigt læringsmiljø, hvor hvert barn, med sin unikke måde at forstå, lære og være i verden på, kan bidrage til og beriges af fællesskabet. Vi tager afsæt i forskningsbaseret viden i vores vedvarende arbejde med at skabe rammer, hvor hvert barn kan opnå mestringsfølelse og udvikle handlekraft.
Skolens kultur
Friskolen Vildskud skaber vi sammen. Vi tror på, at det bedste læringsmiljø opstår, når alle føler sig som medskabere i skolens hverdag. Det indebærer, at vi altid møder hinanden med respekt, nysgerrighed og en tillid til, at vi kan bidrage med forskellige, ligeværdige perspektiver til fællesskabet.
Vi vægter en samarbejdskultur præget af åbenhed og støtte både mellem lærere, forældre og børn, højt. Vi arbejder løbende med at evaluere og reflektere over vores praksis for at sikre, at Friskolen Vildskud udvikler sig og tilpasses, så den bedst muligt understøtter børns trivsel og læring.
På Friskolen Vildskud arbejder vi for, at skolens fællesskaber skal fungere som en stor og tryg familie med stærke relationer på tværs af aldre, og hvor ældre og yngre elever kan inspireres og lære af hinanden. I undervisningen er børnene således ofte sammen med børn som er ældre eller yngre og vi arbejder bevidst med, at børnene også lærer gennem videreformidling af egne færdigheder.
Vi ser deltagelsesmuligheder i fællesskaber som afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Fællesskaber på Friskolen Vildskud tager afsæt i forskellighed som et potentiale, og vi tror på, at alle gør det bedste, de har mulighed for lige nu. Vi ønsker at understøtte en kultur, hvor vi glæder os med hinanden, når vi lykkes, og støtter og hjælper hinanden, når noget bliver vanskeligt.
Undervisning og læring
På Friskolen Vildskud er det afgørende, at eleverne oplever undervisningen som engagerende og meningsfuld, og vi arbejder kontinuerligt med at understøtte deres mod og nysgerrighed. I undervisningen opmuntrer vi til en undersøgende tilgang, hvor spørgsmål og undren er velkomne.
Vi lærer på forskellige måder og har forskellige præferencer for at forstå de informationer, vi får. Hvor nogle foretrækker nye måder at arbejde på, foretrækker andre faste rutiner. Vi arbejder derfor hele tiden med at udvikle fleksible læringsmiljøer. Dette gør vi dels ved at tilrettelægge flere muligheder for adgang til indholdet i undervisningen, dels ved at tilbyde eleverne forskellige muligheder for at kunne udtrykke sig og omsætte det, de har lært, hvad end det er i et undervisningslokale med en tablet på bordet, eller ude i den fri natur med vand i støvlerne og muld i hænderne.
På Friskolen Vildskud bruger vi naturen som et aktivt læringsrum. Dette gør vi både for, at eleverne kan lære om og opleve naturen, men også fordi naturen indbyder til undervisningsformer, som stimulerer krop, sanser og bevægelse. Grundlæggende arbejder vi på tværs af forskellige læringsrum med at skabe læringsaktiviteter, hvor eleverne lærer gennem bevægelse og brug af deres sanser.
Undervisningens tilrettelæggelse veksler mellem undervisning i enkelte fag, hvor man træner fagets specifikke færdigheder og et tværfagligt udgangspunkt i temaer og projekter, hvor viden fra forskellige fag spiller sammen. Vi arbejder løbende med at understøtte elevernes kreative tænkning. Dette gør vi fx på tværs af fagene ved at inddrage leg og kreative arbejdsformer samt arbejde med elevernes mod til at turde lave fejl og komme med nye ideer. Desuden arbejder vi i forløb i innovation og entreprenørskab målrettet med at understøtte elevernes egen idéudvikling.
Børnesyn
“Det giver børn selvværd, motivation og handlekraft at blive inddraget. Derfor er det vigtigt, at børn får mulighed for at deltage i beslutninger i deres eget liv. Børn kan udmærket udtrykke deres holdning, og derfor er det vigtigt at forstå børns holdninger, følelser og handlinger.” (Red Barnet)
Børn er ikke kun nogle, der er på vej til at blive noget andet. Deres værdi ligger også i, hvem de er her og nu, ikke kun i, hvem de kan blive. Vi søger kontinuerligt at understøtte deres mod til at være sig selv samt deres nysgerrighed og forståelse for andre.
Samtidig mener vi, at alle børn har potentialet til at lære og til at udvikle sig, når de mødes med forståelse og støtte. Derfor faciliterer Friskolen Vildskud, at børnene får mulighed for at bidrage med deres forskellige ressourcer i undervisningen og i forhold til fællesskabet i det hele taget. For at trives og for at lære har alle børn brug for følelsen af at høre til i fællesskaber, at have tillid til eget værd og at opleve mening.
Forældresyn
På Friskolen Vildskud ser vi forældrene som en ressource. Vi ser forældre som eksperter på deres eget barn. For at sikre det enkelte barns trivsel, udvikling og læring ser vi samarbejdet mellem forældre og det pædagogiske personale som en vigtig del af den daglige praksis. For os er det derfor afgørende både at bringe forældrene og lærernes viden i spil.
I en relation er tillid afgørende. Derfor vægter vi transparens og en respektfuld ærlighed højt i kommunikationen mellem forældre og skole samt forældre imellem.
Som forældre er man også en del af skolen og er altid velkomne. Vi forventer et højt forældreengagement, og som forældre har man samtidig mulighed for indflydelse både gennem det daglige samarbejde med lærerne og i form af deltagelse i skolebestyrelsens arbejde.
Som forældre er man naturligt optaget af ens eget barns trivsel. På Friskolen Vildskud arbejder vi sammen om at skabe et trygt fællesskab, hvor alle børn trives. Som forældre forpligter man sig derfor til at bakke op om en kultur, hvor vi har blik for både eget og andres børn, og vedvarende arbejder med at understøtte oplevelsen af et trygt fællesskab for alle børn.